Saavatko kaikki lapsilisää?

(Viimeksi päivitetty 01/01/2023.)

Politics_1822-2


Päivitys 31.12.2022: Tuli palautetta, että nykyisin lapsilisä on tavallaan sisällytetty toimeentulotukeen ja siksi meemintekijä on ymmärtänyt asian väärin ja tehnyt meemin joka ei pidä paikkaansa.

On totta, että lapsilisä on tavallaan sisällytetty toimeentulotukeen. Osmo Soininvaara on kirjoittanut asiasta ihan hyvän kirjoituksen, sen voi lukea täältä. Tuosta huolimatta, kyseessä ei missään nimessä ole mikään reilu tai toimiva viritys ja ihmiset voivat menettää lapsilisen verran (ja enemmän) tukia, jos tähdet ovat väärässä asennossa.

Aloitetaan parilla otteella Kelan kirjoituksesta, jossa käydään läpi lapsilisän historiaa.


Vuoden 1947 yleisessä palkkaratkaisussa osa lapsiperheiden huoltajista sai palkankorotuksen niin sanottuna perhepalkkana, mutta suuri osa jäi korotusten ulkopuolelle.  Epäonnistunut tilapäisratkaisu edesauttoi kuitenkin seuraavaa vaihetta.

1948 säädettiin lapsilisälaki. Lapsilisää saivat kaikki lapsiperheet tuloista tai varallisuudesta riippumatta.


Uudistus oli suuri myös rahassa mitattuna: vuonna 1949 lapsilisämenot olivat noin 40 % kaikista Suomen sosiaalimenoista.


Lapsilisän tarkoituksena ei niinkään ole tasata tuloja rikkaiden ja köyhien välillä. Se on kuitenkin myös auttanut lievittämään lapsiperheiden köyhyyttä ja samalla taannut erilaisista perhetaustoista tuleville lapsille tasa-arvoisemmat lähtökohdat. (lähde)


Eli säädettiin tuki, joka ei ota huomioon ihmisten tuloja tai varallisuutta mutta joka on muka taannut erilaisista perhetaustoista tuleville lapsille tasa-arvoisemmat lähtökohdat. Miten ihmeessä voidaan saada aikaiseksi tasa-arvoisemmat lähtökohdat, jos rikkaille ja köyhille annetaan yhtä paljon rahaa heidän olemassaolevan varallisuutensa päälle?

Ennen kuin lapsilisä siirrettiin vaikuttamaan toimeentulotukeen, toimeentulotuen ns. normiosa per lapsi oli niin pieni, ettei se köyhimmillä oikein millään riittänyt lasten elättämiseen. Lapsilisän kanssa, köyhä selvisi jotenkuten. Paitsi jos tuli yllättäviä kuluja, silloin joutui usein ottamaan lainaa. Sen jälkeen kuin lapsilisä ja toimeentulotuki naitettiin keskenään tilanne ei ole muuttunut. Köyhä selviää juuri ja juuri. Paitsi jos tulee mitään yllätyksiä. Köyhän kohdalla moni yllätys tarkoittaa ylimääräisiä menoja, eli edelleen lainan ottamista.

Jos köyhä joutuu ottamaan lainaa, lasketaan tämä laina lähes aina yhdessä lapsilisen ja monien muiden tukien kanssa toimentulotukeen vaikuttavana tulona . 500 euron laina on Kelalle 500 euron tulot (paitsi jos sen saa maksettua noin kuukaudessa takaisin). Yhdessä lapsilisien ja muiden tukien kanssa tuo “tulo” voi jopa nollata toimeentulotuen. Joka aiheuttaa sen, että köyhä joutuu herkästi ottamaan lisää lainaa, joka on taas “tuloa”. Syöksykierre velkavankeuteen on valmis.

Alla oleva esimerkkilaskelma osoittaa, että köyhä voi Suomen tukiviidakossa helposti menettää käytännössä kaikki lapsilisen hyödyt, siksi että nekin ovat tuloa.

Esimerkki perustoimeentulotuen laskelmasta

Sanna on työtön ja kahden yli 10-vuotiaan lapsen yksinhuoltaja Sipoosta. Sannalla ei ole säästöjä tai muuta omaisuutta. Hän hakee Kelasta perustoimeentulotukea tiukan taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Perheen tuloja ovat
työmarkkinatuki ja lapsikorotus 703,20 euroa
lapsilisä ja yksinhuoltajakorotus 326,32 euroa
asumistuki 611,20 euroa
elatustuki 336,70 euroa
laina kaverilta 500 euroa

Tulot yhteensä:
2 477,42 euroa

Perheen menoja jotka liittyvät toimeentulotuen laskemiseen ovat
vuokra 810 euroa
vesimaksu 45 euroa
sähkömaksu 300 euroa
perhekoon mukainen perusosa yhteensä 1 327,10 euroa:
– yksinhuoltaja 607,59 euroa
– ensimmäinen yli 10-vuotias lapsi 373,08 euroa
– toinen yli 10-vuotias lapsi 346,43 euroa

Menot yhteensä:
2 482,10 euroa

Tuloista vähennetään menot:
2 477,42 euroa – 2 482,10 euroa = –4,68 euroa

Sannan perheelle maksetaan perustoimeentulotukea 4,68 euroa. Perustoimeentulotukeen vaikuttaviin menoihin ei lasketa kavereilta otettujen lainojen takaisinmaksua (ellei lainaa makseta takaisin noin 30 päivässä). Saadut lainat ovat siis lähes aina tulo mutta niiden takaisinmaksu on harvemmin meno. Kuulostaako sekavalta? Sitä se on (täältä voi lukea yhdestä oikeuskeissistä joka tuo hyvin esille tukiviidakon monimutkaisuuden). Eli jos Sannalla oli vielä yli 30 päivää vanhaa lainaa perheeltä tai kavereilta, hänen pitää kehitellä sen takaisinmaksu muulla rahalla. Yleensä tuo muu raha on lainaa joltain toiselta ja kyseinen laina vaikuttaa sitten taas seuraavan kuun toimeentulotukeen.

Jos lapsilisä ei olisi mukana tulona, Sannan perhe saisi 331 euroa perustoimeentulotukea (eli rahallisesti täyden lapsilisän plus tuon 4,68 euroa) ja voisi lyhentää ison osan kaverilta otettua lainaa. Joka olisi ihan oikein, koska kavereiden lainat eivät ole tuloja samalla tavalla kuin palkka tai tuet. Lainat pitää maksaa takaisin. Tämän laskelman ei tarvitse toistua kuin muutaman kerran vuodessa ja Sanna on menettänyt yhden lapsen lapsilisän verran rahaa lainoihin. Jos sattuu jotain isompaa joka vaatii lainarahaa, saattaa lähteä parinkin lapsilisän verran tukia ja niiden tilalle tulee velkaa.

Laskelma perustuu Kelan esimerkkiin.

Näin siis köyhillä. Lainat ovat tuloja jotka yhdessä lapsilisien kanssa ovat myrkkyä toimeentulotuelle. Jonka takia on erittäin venytettyä totuutta sanoa, että kaikki pääsevät nauttimaan lapsilisistä. Jos niitä ei laskettasi tuloiksi, köyhällä olisi paljon paremmat mahdollisuudet selvitä vähemmillä lainoilla. Mitä ennemmän lainoja, sitä enemmän tilannetta heikentäviä korkoja. Moni köyhä joutuu lainaamaan rahaa käytännössä joka kuukausi, monesti maksaakseen takasin velkoja edellisiltä kuukausilta. Kun ei jää mitään ylimääräistä ja velkakin on mystisesti tuloa, ei ole helppoa päästä eroon edes pienistä lainoista.

Miten sitten hyvätuloisilla? Mitä enemmän varoja, sitä vähemmän lapsilisään on tarvetta koskea lapsen kasvamisen aikana. Moni hyvätuloinen päätyy laittamaan lapsilisän säästötilille tai rahastoon/osakkeisiin odottamaan lapsensa kasvamista aikuiseksi. Säästötilillä hyvätuloisen lapselle syntyy noin 20 000 euron potti aikuisuutta varten, rahastossa/osakkeissa summa voi olla merkittävästi suurempi.

Kun köyhän perheen lapsi täyttää 17 vuotta, hän on joskus kuullut lapsilisästä mutta tästä pisteestä eteenpäin se ei enää vaikuta hänen elämäänsä millään tavalla. Hänen elättäjällään saattaa olla lapsen kasvatuksen ajalta tuhansien eurojen velat, koska lapsilisistä ei juurikaan ollut iloa kun raha vietiin toista kautta pois. Rikkaan perheen lapsi sen sijaan on saanut valtiolta kivan pesämunan aikuisuuden alkuun. Rahalla voi maksaa esim. käsirahan omasta asunnosta tai maksaa parin vuoden vuokrat.

Siinä teille tasa-arvoisemmat lähtökohdat köyhien ja rikkaiden lapsille. Ennen kuin lapset ovat edes täysi-ikäisiä, toiselle on maksettu valtion varoista vähintäänkin keskituloisen aikuiselämän alku. Jos lapsilisät sijoitettiin osakkeisiin, ne ovat voineet tehdä nuoresta hyvinkin varakkaan. Verovaroja ei missään nimessä pitäisi käyttää tällaiseen varallisuuseroja kasvattavaan toimintaan. Lapsilisällä pitäisi ainoastaan turvata köyhimpien lapsille mahdollisuus kasvaa aikuiseksi ilman pelkoa siitä, että ei saa muun muassa ruokaa, vaatteita tai lääkkeitä jos on kipeä. Valtion maksamat tuet eivät ole tarkoitettuja vaurastumiseen.

Kiitoksia lukemisesta, hyvää uutta vuotta.

Meemiin liittyvää keskustelua somessa

Twitter: https://twitter.com/PMeemit/status/1608134202775543808

Lähteet

Lapsilisä tuplana kaikille joulukuussa? Kela: Nykyinen laki vesittäisi ehdotuksen täysin: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/72cc36f2-f4b2-4c96-ab32-020e107e1e14

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lapsilisälain 7 §:n ja toimeentulotuesta annetun lain 11 §:n väliaikaisesta muuttamisesta: https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2022/20220235.pdf

Lapsilisän huomioiminen toimeentulotukipäätöksessä Eduskunnan puhemiehelle: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=kk+1331/2010

Lakipykälä kuohuttaa: Köyhän perhe voi menettää lapsilisät – näin kommentoi Kela: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1441830

IKUISUUSKYSYMYS: LAPSILISÄ SYÖ YHÄ TOIMEENTULOTUKEA: https://www.ku.fi/artikkeli/4329387-ikuisuuskysymys-lapsilisa-syo-yha-toimeentulotukea

Tukea kaikille lapsiperheille (lapsilisän historiaa): https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4185

Pitäisikö lapsilisän olla toimeentulotukinormin sisällä vai sen ulkopuolella?: https://www.soininvaara.fi/2011/01/24/pitaisiko-lapsilisan-olla-toimeentulotukinormin-sisalla-vai-sen-ulkopuolella/

”Ensin sijoitetaan, lopuilla eletään”: https://www.iltalehti.fi/raha-nyt/a/6cab325d-4542-4043-8adc-541eec087fe4

Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin: https://www.nordnet.fi/blogi/jokaisesta-suomalaisesta-tulisi-miljonaari-jos-lapsilisat-sijoitettaisiin-osakkeisiin/

Terhi Jauhiaisen on pakko käyttää lapsilisä elämiseen, mutta osa vanhemmista ostaa rahalla osakkeita – professori ehdottaa lapsille perustuloa: https://yle.fi/a/3-12592946

KHO:2014:196 (oikeuskeissi joka sisältää toimeentulotukea ja mitä sille kävi, kun äiti antoi lainaa): https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1419846812921.html

Toimeentulotuki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeentulotuki

Lapsilisä: https://www.kela.fi/lapsilisa

Kela ja lainat: https://twitter.com/KelaFpa/status/1475831299843706883

Avainsanat

Lähetä meemi kavereillesi