Koronan aikana tuli tylsää, niin päätimme aloittaa taideprojektin, jossa dokumentoidaan vuoden uutisia meemien muodossa. Ensimmäinen Pakollinen meemi valmistui 4.1.2021. Projekti on edistynyt ihan hyvin, kohta on tullut tehtyä pari tuhatta meemiä ja vähän animaatiopätkiä päälle. Pakollisten meemien somenäkyvyys on tätä kirjoittaessa (2.11.2022) noin kolme miljoonaa näyttökertaa per kuukausi.

Pakollisten meemien sisältö on 80% politiikkaa. Koska poliittista satiiria on nykyisin liian vähän. Vaikka politiikka on pääaihe, Pakolliset meemit pysyy ilman poliittista kotia. Eli piikittelemme esim. kaikkia puolueita ihan sen mukaan mitä hölmöilevät uutisissa tai somessa. Kesään 2023 asti SDP sai päähallituspuolueena eniten ruutuaikaa, kohta tuon paikan saa Orpo ja kumppanit.

Näiden meemien keskeisiä teemoja (enimmäkseen) poliittisten raamien sisällä ovat:

  • Rasismi ja syrjintä. Ennen kaikkea kuinka niitä esiintyy kaikissa puolueissa, vaikka ei ehkä heti uskoisi.
  • Vallan väärinkäyttö ja korruptio. Suomessa ei virallisesti ole juuri yhtään korruptiota mutta oikeasti sitä esiintyy jatkuvasti. Meidän lakimme on vaan kirjoitettu niin, että moni korruption muoto ei ole Suomessa rikos.
  • Tiede ja faktat vs. politiikka. Kuinka kaksi ensin mainittua usein joutuvat väistämään koska päättäjät pistävät omat ja puolueensa edut muun edelle.
  • Talous. Satiirilla kuorrutettua knoppitietoa valtiontaloudesta ja taloudesta noin yleensä.

Sen aikaa kun Venäjä on Ukrainan kimpussa teemme myös meemejä NAFO:lle. Ne löytyvät omana kokoelmanaan täältä.

Taustatarkistamme aina uutismeemimme, ettei julkaistaisi ihan höpöhöpö juttuja. Läpinäkyvyyden hengessä, lähes kaikille meemeille löytyy myös kattava lähdelista, ettei tarvitse arvailla mihin ne perustuvat. Jos huomaat jossain meemissä tai sen lähdelistassa räikeän virheen, ilmoita se palautelomakkeella.

Miksi tämä sivusto on olemassa, eikö some-meemittely riitä? No olisi riittänyt, elleivät Facebook ja Instagram olisi lähteneet sensuroimaan näitä meemejä (täältä löytyy niitä kauheuksia joita joutuivat sensuroimaan). Tarvitsimme siis turvapaikan meemeille, siltä varalta että Face- ja Instatilit saisivat meemien takia kuoliniskun. Face jo varoitti, että seuraavasta meemistä josta ei tykkää, tulee ikuinen banni. Toistaiseksi Pakolliset meemit löytyy vielä ympäri somea:

Alkuperäinen Pakollisten meemien koti: https://www.instagram.com/pakollisetmeemit/
Pakolliset meemit ilmaisemassa mielipiteitään: https://twitter.com/PMeemit
Pakolliset meemit odottamassa Facen bannia: https://www.facebook.com/pakollisetmeemit
Pakollisten meemien videoita: https://www.youtube.com/channel/UCLUIm5Hi5WV1t5i6jyaQkLg

Siirtelemme ennen syyskuuta 2021 tehtyjä meemejä vähitellen tänne oman sivuston suojaan, kaikki vanhat löytyvät Instagramista. Julkaisujärjestys on useimmiten: Twitter, Insta, Face ja lopulta tänne talteen. Eli jos haluat meemit mahdollisimman tuoreena, suuntaan Twitteriin.

PS: Muistakaa, että meemit ovat fiktiivisiä kokonaisuuksia, eikä niitä tule sekoittaa todellisuuteen. Kaikki tutunkin oloiset hahmot ovat vain satiiriversioita esikuvistaan. Tämä tiedoksi lähinnä syyttäjälaitokselle, jos siellä tulee sellainen olo, että jostain pitäisi loukkaantua.