Kirjan syy

“Epäreilua, kirja sen sanoi!”

On se erikoista, että vielä vuonna 2021, isossa osaa maapalloa, lakien vieressä ikivanhat tarinakirjat määräävät yhteiskunnan toiminnoista. Kirjoja joissa on jumalia, haamuja, enkeleitä, jättiläisiä ja paljon muuta. Kun lapset lukevat vastaavia, niitä kutsutaan satukirjoiksi. Kun aikuiset haluavat niiden avulla ohjata yhteiskuntaa, ne ovat vakavasti otettavien uskontojen sääntöjä kirjojen kansissa.

Vaikka laissa uskonnot on hyvin suojattu, oikeudet uskoon eivät ole kaikille samat. Vanhat uskonnot ovat pitäneet huolta, että vain ne ovat “totta”. Jos joku haluaisi Suomessa virallisesti uskoa Aku Ankkaan tai Kuu-ukkoon, se ei käy.

Suomessa valtio ja kirkko eivät valtion mukaan ole kytköksissä, mutta todellisuudessa ne ovat monellakin tapaa. Laki suojaa tiettyjä uskontoja ja valtio rahoittaa kirkkojen toimintaa. Vielä pari vuotta sitten kaikki yritykset Suomessa olivat kristittyjä ja maksoivat kirkollisveroa. Maksavat ne vieläkin, mutta polku kirkkoon asti on naamioitu verotuksessa vähemmän näkyväksi. Joten virallisesti yritykset eivät enää ole pakkokristittyjä.

Uskonnonvapaus kaikille suotakoot, niin kauan kuin se ei vaikuta muihin ihmisiin. Jos uskonnon takia alkaa saamaan erityisoikeuksia tekojen ja sanojen suhteen, mennään liian pitkälle. Sama, jos uskonnon takia saisi kovempia rangaistuksia. Valtion ei myöskään kuulu rahoittaa ja hyväksyä joitakin uskontoja ja olla rahoittamatta ja kieltämässä toisia. Valtion kuuluu pysyä uskonnoista mahdollisimman kaukana. Riittää, että uskovaiset ja ei uskovaiset ovat samanarvoisia lain edessä.

Päivän meemi pohtii Päivi Räsästä. Hän on useaan otteeseen väheksynyt vähemmistöjä, vastustaa abortteja, ja kannattaa eutanasian sijaan kuolemansairaiden pitkitettyä kärsimystä. Koska Raamattu. Toistaiseksi sananvapaus on ollut hänen puolellaan, mutta nyt on tulossa kolme oikeudenkäyntiä, joissa katsotaan, ovatko hänen puheensa jo menneet liian pitkälle. Päivi on ilmoittanut, että hänen puolustuksensa on sananvapaus, ja varsinkin uskonnonvapaus. Hän kokee, että uskonsa ansiosta, hänellä on oikeus sanoa asioita jotka voisivat olla muilta kiellettyjä.

Nyt puntaroidaan onko tällaisia uskontoihin liittyviä erityisoikeuksia, ja missä kulkee sananvapauden rajat. Päivin ajatus, että hänen tulkintansa Raamatusta pitäisi olla hyväksyttävä koska se on yleinen, tuskin menee läpi. Jos joku toinen tulkitsisi raamattua kirjaimellisesti, olisiko tämä millään tavalla ok? Voisi olla vaarallista yrittää mennä sunnuntaisin töihin, kun joku hyvää tahtova kiihkouskovainen yrittää tappaa sunnuntaityöntekijät.

Nämä oikeudenkäynnit ovat isoja ennakkotapauksia, ja ne kiinnostavat ihmisiä myös muissa maissa. Ovatko uskonnot Suomessa vielä erityissuojeltuja, vai käsitelläänkö uskovaisten puheet samalta viivalta kuin muiden. Monille tämä olisi kova kolaus. Suurin osa uskonnoista on tuhansia vuosia vanhoja, ja niiden meininki rikkoo monella eri tavalla nyky-yhteiskunnan lakeja ja moraalikäsityksiä. Tuntuuko uskonto enää samalta, jos sen joutuu modernisoimaan?

Vaikka Räsänen vapautettaisiin, se ei tarkoita, että uskontojen erityisasema olisi voittanut. Voi vaan hyvin olla, ettei Päivi tällä kertaa sanonut mitään niin vakavaa. Katsotaan miten käy.

Lähteet

Päivi Räsäsen kolme oikeudenkäyntiä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007948328.html

Päivi Räsänen: “Oikeuden tulee jättää tutkimatta Raamattu-tviittini”: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/089a78c9-2152-439b-bec2-74c7ef003782

Päivi Räsänen: “Pride on totalitarismia”: https://www.verkkouutiset.fi/paivi-rasanen-pride-on-totalitarismia/

Miten Raamattua saa tulkita?: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008240316.html

Kommentti: Ihmisoikeuksia toistuvasti vastustaneen Päivi Räsäsen paikka ei ole koko perheen viihdeohjelmassa: https://www.is.fi/viihde/art-2000008241994.html

Näkökulma: Päivi Räsänen oli loistava valinta viihdeohjelmaan: https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7274f682-d487-4d36-8b35-a93aca25512f

Avainsanat