Henkilökunta, tärpättiä!

(Viimeksi päivitetty 03/12/2022.)

“Kippis!”

Me menimme politiikka edellä ja sen avulla nauroimme omalle ajallemme ja ihmisten asenteille. Paukusta tehtiin tietysti vastakohta älykkäälle, sivistyneelle ihmiselle. Se oli täysin tietoista. Jos ei vastakohtia tehdä, se on yhtä kahvinjuontia koko ohjelma.” – Pertti Melasniemi, Hyvät herrat ohjaaja

Aikana kun meidän pitäisi päästä nauramaan ajallemme enemmän kuin koskaan, on maassamme loppuneet kaikki poliittisen satiirin ohjelmat. Tyhjää tilaa täyttämään, alla lyhyt tarina koronasta. Siitä piti tulla viihdyttävän iloinen, mutta kirjoittaessani sitä tajusin, ettei oma huumorintajuni Suomen tilanteelle juuri nyt riitä kovin pitkälle. Joten joudutte tyytymään Grimmin veljesten tarinoiden tasoiseen hilpeyteen, sadussa nimeltä “Maailman onnellisin maa”. Jos joku henkilö, tai paikka tarinassa vaikuttaa tutulta, se on vain sattumaa.

Valta vaihtuu, korona iskee

Alussa kaikki oli hyvin. Maailman onnellisimmalla maalla oli ollut vuosia umpisurkea johto. Tilalle äänestettiin viisi sisarusta, jotka löytyivät ehdolle lehti-ilmoituksella. Maassa hengitettiin hetken uutta ilmaa, viisikko ei vaikuttanut vaaralliselta. He olivat umpilaiskoja, eikä heillä ollut mitään kokemusta politiikasta. Maailman onnellisimman maan asukkaat rauhoittuivat, ehkä elämä vielä iloksi muuttuisi!

Sitten, booom! Maailman toisella puolella, kiinalaisilta tipahti koronavirus koeputki maahan erään laboratorion virkistyspäivillä. Tolulla hinkkaaminen ei auttanut, korona oli kahleistaan vapaa! Se ei ollut kuitenkaan vielä löytänyt tietänsä Maailman onnellisimpaan maahan.

Onnellisten maa alkoi huolestua. Pitäisikö koronaan varautua jotenkin? Viisikko ja maan johtava koronan-tutkimuslaitos, Terveen hyvinvoinnin liitto (THL), sanoivat yhteen ääneen “Pyh!”. Ei tarttuvat virukset siirry maasta toiseen! Tai jos siirtyvät, eivät ainakaan Maailman onnellisimpaan maahan. Tätä viestiä jatkettiin, kunnes keväällä 2020, THL ja viisikko joutuivat toteamaan, että hups, korona on sittenkin iskenyt myös Maailman onnellisimpaan maahan. Yllättävää!

Vuorilla asuva viisas miesoletettu ehdotti viisikolle avuksi koronanyrkkiä, ettei koronan hoitaminen menisi ihan poliittiseksi sekoiluksi. Hänen mielestään, ulkopuoliset asiantuntijat voisivat olla parempi ratkaisu. “Pyh!”, sanoi viisikon johtaja Marina, “Minä hoidan.”. Ei häntä korona kiinnostanut, mutta olisihan se hienoa, että kansa palvoo häntä pelastavana jumalana! Ensimmäinen asia hänen listallaan oli aloittaa “Miten Maailman onnellisin maa päätti voittaa koronan” -kirjan teko. Pitihän sankaritarina koronan murskaamisesta dokumentoida jälkipolville.

Marinan valtakausi kesti vain muutaman aamupalan verran, sillä hän oli unohtanut, että oli pääministerin virkansa velkaa ministeri Kourulle, joka näki koronassa tilaisuutensa tulleen. Kouru kutsui Marinan käymään, käytiin lyhyt keskustelu ja murtunut Marina poistui paikalta. Seuraavana päivänä ilmoitettiin, että Kouru on koronaan liittyvissä asioissa vastuuministeri. Tästä hetkestä eteenpäin, kaikki Maailman onnellisimmassa maassa liittyi koronaan. Marinan vastuulle laitettiin sometarinoiden päivittäminen.

Kouru pääsee kostamaan

Kourun ensimmäiset uhrit olivat ravintolat. Syy tähän oli vuoden 2018 alkoholinkäytön sääntöjen kokonaisuudistus, jonka valmisteluissa Kouru oli saanut näpeilleen. Kouru oli vastustanut ravintoloiden aukioloaikojen pidennystä, hän olisi halunnut, että niitä lyhennetään. Kouru oli myös vastustanut nelosoluiden myynnin vapauttamista ruokakauppoihin, mutta nekin pääsivät läpi. Kouru koki arvovaltansa saaneen kolauksen. “Kosto elää!”, hän julisti itsekseen yön pimeinä tunteina linnansa tornissa. Koston jumala kuunteli ja lopulta Kourulle koitti koston hetki!

Koronan oli koston jumalan lahjoittama moukari, jolla Kouru ryhtyi mäiskimään ravintoloita pois Maailman onnellisimman maan kartalta. Tärkeä osa tätä ravintoloille suunnattua voimannäyttöä, oli järjestää koronakorvaukset siten, etteivät ne juurikaan kattaneet yrityksille aiheutuvia tappioita. Tämän seurauksena, useilta maan asukkailta meni koti, yritys, perhe ja joiltakin myös elämä.

Vallasta (ja todennäköisesti myös Jallusta) juopuneena, Kouru heilutti moukaria myös kaiken muun päälle, jossa ilakointi ja alkoholi saattoi liittyä asiaan. Runtua saivat ravintoloiden lisäksi myös kaikki mahdolliset tapahtumat. Jos ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana tai sen jälkeen oli mahdollista, että ilakoitiin viinilasin äärellä, loppu koitti. Yrittäjät raivosivat ja Kouru tanssi linnansa käytävillä sen kunniaksi pieniä voitontansseja. Hän oli päässyt kalifiksi kalifin paikalle! Nyt piti varmistaa, että tämä valaistuneisuuden aikakausi jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Pitkä korona

Varmistaakseen rajoitusten pitämisen päällä mahdollisimman kauan, Kouru vapautti tavaraliikenteen kuskit koronatesteistä, ja piti muutenkin koronan rajatestauksen jatkuvasti poissa käytöstä selityksillä kuten: “Se on vaikeaa…”, “Sitä valmistellaan…”, “Jonkun muun pitäisi ottaa vastuu…” ja “Ei uudet variantit eroa mitenkään vanhoista, turha enää testailla…”. Kansa ihmetteli miten ihmeessä Maailman onnellisin maa ei nyt yhtäkkiä pysty valvomaan rajojaan, olihan se onnistunut helposti ennen koronaa. STM (Sopivan terveyden majatalo) ja THL riensivät antamaan selityksiä, että rajojen vahtiminen vaatisi noin KAIKKI Maailman onnellisimman maan lääkärit ja sairaanhoitajat. Siksi rajoille ei voinut mitään. Samaan aikaan, muun muassa Tanskassa koulutettiin ihmisiä kadulta tekemään koronatestejä. Nenän kepitys kun ei ollut mitään rakettitiedettä.

Rajojen pitämistä lähes kokonaan vapaana koronatesteistä, seurasi neljä korona-aaltoa. Ennen jokaisen alkua, THL muistutti mediassa kansaa, että nyt ei tarvitse pelätä, virukset ei vaihda maata. Jos vaihtaisivat, ne eivät ainakaan ole erilaisia kuin edellinen versio. ‘Variantti’ on vain sanonta. Virukset ovat itse asiassa ihan mukavia hahmoja. Tätä viestiä vahvistettiin myös lapsille käsinukke esityksillä. Näillä toimilla varmistettiin, että matkustaminen ei koskaan täysin hyytynyt, ja uusimmat variantit pääsivät aina nopeasti kansan keskuuteen. Intian poltellessa delta-variantin uhreja isoissa rovioissa keväällä 2021, THL kertoi, että Intia on kiva ja turvallinen matkakohde. Kannattaa käydä kun halvalla saa lippuja! Jos THL:än väki välillä tunsi piston sydämessään täysin vastuuttomista lausunnoistaan koronaan liittyen, sitä helpotti 75 miljoonaa euroa THL:än tilillä. Kourun aarrekammio piti huolta niistä, jotka pitivät huolta Kourusta.

Harhautuksia

Ettei Kourun moukarin osumat vaikuttaisi siltä, että ne on suunnattu tahallisesti vain tiettyjä aloja päin, piti läpi koronan keksiä rajoitusaloitteita, jotka koskisivat myös muuta kansaa. Sellaisia aloitteita, jotka eivät vahingossakaan menisi läpi. Pöydällä kävi muun muassa Tinder-kielto, kerrostenvaihto-kielto kaupoissa, ulkonaliikkumiskielto, parturikielto (ellei samalla osta ruokaa), ja monia muita täysin älyvapaita rajoitusehdotuksia. Jotka “valitettavasti” sitten kaatuivat perustuslakivaliokunnan nauruun. Kouru levitteli käsiään. “Yritettiin, ei mennyt läpi.”. Pakko jatkaa ravintoloiden ja kulttuurielämän moukaroimista. Sääli.

Vaikka ajatus oli pitää maata enimmäkseen auki höpöhöpö rajoitusaloitteilla, korona-variantit osoittautuivat niin tarttuviksi, että lopulta ei selvitty vain tiettyjen alojen moukaroimisella. Kiinni menivät myös muun muassa kuntosalit, useat harrastuspaikat ja koulut. Lapsiperheet ottivat kaikesta lapsiin liittyvästä kuitenkin sen verran lämpöä, että viisikko päätti lopulta ohjeistaa THL:ää julistamaan lapsiin liittyvät asiat koronavapaiksi. Kohta olisi vaalit, lapsiperheiden äänet olivat tärkeitä. THL ei ollut viisikon linjauksesta mitenkään iloinen, mutta se kuka maksaa, päättää missä koronaa on. Linjauksen seurauksena, koulut merkittiin virallisiin papereihin käytännössä koronavapaiksi, ja THL muistutti joka lausunnossaan, että koulut ovat turvallisia ja koronavapaita. Siitä huolimatta, että kouluissa oli syksyllä 2021 enemmän koronaa kuin koskaan koronan aikana. Jos joku kansalainen, tai asiantuntija, kehtasi kyseenalaistaa koulujen tilannetta, THL vain vastasi, että ei lapset siellä koulussa mitään koronaa olleet saaneet, vaan lasten vanhemmat olivat olleet yhdessä baarissa tanssimassa pöydillä Macarenan tahtiin, ja siksi lapsillakin saattoi olla korona. Koulujen virusta tuhoava ilma, oli voimaton aikuisten rappiokulttuurin levittämässä löyhkässä. Kourulle koulujen tartunnat olivat lottovoitto. Virallisesti koronaongelmaa hoidettiin, epävirallisesti koulut toimivat koronatehtaina.

Mitä maailman onnellisimmalle maalle kuuluu?

Tällä hetkellä Maailman onnellisimmassa maassa, korona pysyy suhteellisen hyvin aisoissa, kiitos rokotusten. Rajojen yli pääsee edelleen melko vapaasti ilman koronatodistuksia tai testejä, välillä saattaa vastaan tulla THL:än työharjoittelijoita. Vielä avoimet rajat eivät kuitenkaan ole laukaisseet viidettä korona-aaltoa, rokotustahti on pysynyt taudin edellä. Tämä on ongelma, jota Kourun tornista on pyritty korjaamaan sillä, että kolmatta rokotuskierrosta on siirretty eteenpäin, jos vaikka ensin rokotetuille riskiryhmäläisille saataisiin korona takaisin kiertoon. Sitten voi taas hyvillä mielin rajoittaa. Sitä ennen, Kouru yrittää pitää rajoituksia päällä uuden limaindeksin avulla.

Limaindeksi on jaettu kolmeen osaan. Vähäisen, kohtalaisen ja korkean riskin limaisuuksiin. Etteivät ravintolat ja kulttuurielämä pääsisi nauttimaan rokotusten hyödyistä, on suurin osa niistä pistetty limaindeksissä korkean riskin listalle. Kourun masterplan on, että kävi koronan kanssa miten tahansa, pahislistan yritysten toimintaa rajoitetaan jatkossa koronapassilla ja rajoituksilla. Miten ja millaisilla rajoituksilla, selviää myöhemmin.

Loppusanat

Maailman onnellisin maa on 1.5 vuodessa kulkenut lempeän alun kautta poliittiseen farssiin, josta ollaan edetty tragediaan satojen tuhansien ihmisten osalta. Näillä ihmisillä ei ole oikeutta työhön tai yrittäjänä olemiseen, eikä tietoa siitä, milloin nämä oikeudet ovat heille palaamassa. Vai ovatko palaamassa, ennen seuraavia eduskuntavaaleja. THL on jo huomannut, että möi sielunsa paholaiselle mutta ei enää oikein pysty sanomaan mitään järkevää, ilman että alleviivaisi, kuinka paljon on puhunut potaskaa tähän asti. Kouru istuu edelleen tukevasti valtaistuimellaan, odottamassa seuraavaa korona-aaltoa, jolla surffata ärsyttävien toimialojen ja ihmisten yli. STM on ottanut paikkansa Kourun suojakilpenä. Jos meinaa tulla ongelmia Kourun uusien lakien läpiviemisessä, STM pikatuottaa lausuntoja niitä tukemaan. Sorrettu kansanosa räpiköi vedessä, yrittäen pitää päätään pinnalla. Loppuosa kansasta elää turvassa omassa kuplassaan, huomaamatta ja/tai välittämättä mitä heidän silmiensä edessä tapahtuu. Koronasta on tullut maan ykkösasia, muut sairaudet joutavat odottamaan, kun kaikki terveydenhuollon resurssit on sidottu kiinni jäljitykseen. Joka on toki järjestetty niin huonosti, ettei sillä juurikaan koronaa jäljitetä. Illuusio on kuitenkin vahva. Koronaongelma on hoidossa, odotetaan ihan pieni hetki vielä, niin kyllä se joskus on ohi. Siihen asti, ollaan veitsenterällä, ja kaikki rajoitukset ovat kansakunnan eduksi. Eivät ylläpitämässä yhden vallanhimoisen ihmisen unelmaa omasta valtakunnasta.

Onneksi tämä tarina on vain sepitettä, toivotaan ettei yksikään maa ikinä joudu tällaisen kohtalon uhriksi.

Lähteet

Ei lähteitä. Tämähän oli vain fiktiivinen kertomus.

Avainsanat