Pelkomatematiikkaa

(Viimeksi päivitetty 09/09/2021.)

“Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!”

HUS:in Lasse Lehtonen käytti vähän erikoismatematiikkaa, saadakseen kehuttua hallitusta ja peloteltua koronalla. Kun huomautin, että pelottelu feikkiluvuilla ei ole ok, tuli vastaukseksi vaan, että ‘mutku maailmalla on kuollut ihmisiä koronaan’. Juu tiedetään, ei se oikeuta levittelemään virheellistä tietoa.

Lehtonen kikkaili tuon luvun niin, että laski monella ihmisellä jotka on testattu on ollut korona, ja monta heistä on kuollut. Luku on Suomessa 0.8%. (CFR) Tästä Lehtonen sitten heitti tuon kuolleisuuslukunsa, jos mitään ei olisi tehty.

Sen minkä Lehtonen alan ihmisenä jätti kertomatta, on että kuolleisuutta ei voi laskea noin. Ei kaikki testatut joilla on korona, ole kaikki joilla on korona. Valtaosalla on korona niin, ettei sitä testata, koska siitä ei tullut oireita. Oikea tapa laskea olisi siis tietää kaikki joilla ollut korona ja käyttää matikkaa koronakuolleisuus / kaikki suomalaiset joilla ollut korona. Tätä lukua ei voi tietää, mutta alan tutkijoiden oletus on että valtaosa tartunnoista on piilotartuntoja. Eli ilman mitään toimia, koronakuolleisuus olisi todennäköisemmin ollut luokkaa 3000 – 10 000 ihmistä. Suomalaisilla on vielä koronan oireilta suojaava geeni, joten luku olisi todennäköisesti lähempänä tuota 3000 päätyä. Ilman mitään toimia.

On totta kai hyvä että rokotettiin, mutta Lehtosen rajoitusten kehuminen on myös #fakenews. Rajoitukset ja testaukset ovat tuhonneet perusterveydenhuollon ja paljon muuta, joten oletettavasti rajoituksiin on kuollut enemmän, kuin mitä sillä on suojattu. Kysymys kuuluukin, mitä järkeä on ollut Suomen sisällä rajoittaa oikein yhtään mitään, kun rajojen yli on saanut kuitenkin koko koronan tuoda vapaasti lisää koronaa?

Rajoitusten tilalla olisi hyvin voinut olla pakolliset koronapassit rajalla, ilman niitä testiä ja karanteeni. Maan sisällä kunnolliset maskit olisivat hoitaneet suojauksen paikassa kuin paikassa, joten niillä ja ilmanvaihdolla olisi saanut enemmän aikaiseksi kun kaikilla rajoituksilla mitä käytettiin yhteensä.

On hyvin ikävää, että Lehtosen kaltaiset asiantuntijat levittävät #fakenews tietoja, koska moni ihminen uskoo auktoriteetteja. Tämä teksti on vain meemin saateteksti, älkää myöskään uskoko random meemintekijöitä. Mutta voitte tutustua alta käyttämiini lähteisiin, ja tehdä omia johtopäätöksiä.

Lähteet

What do we know about the risk of dying from COVID-19?: What do we know about the risk of dying from COVID-19?: https://ourworldindata.org/covid-mortality-risk

Uusi tutkimus: Maskit ehkäisevät vakuttavasti koronatartuntoja: https://www.pkank.fi/uutiset/kyminkartanon-koulun-esiopetuksessa-koronatartunta-6.19.19540.4ccfea8126

Avainsanat